Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата да се увеличи, се договориха синдикати и работодатели

Синдикатите и работодателите имат твърда договорка минималната заплата да се увеличи от 1-ви юли. От КНСБ предлагат тя да стане 290 лева.

Вдигането на минималната работна заплата е антикризисна мярка, както за бюджета, така и за най-бедните българи, изчисляват от синдиката и коментират, че в 15 от 27-те страни-членки на ЕС се предприема подобно действие. При минимална заплата от 290 лева, след облагане работникът ще получи чисто 229 лева, а това е с 40 лева повече разполагаем доход, който ще се инвестира в икономиката. В същото време от увеличението ще спечели бюджета и осигурителните фондове, защото там ще влязат десет милиона лева повече.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че увеличението на минималната заплата от първи юли е гарантирано. Въпросът е с колко. Синдикатът предлага сумата 290, защото така минималното възнаграждение ще изпревари прага на бедност, минимумът в момента получават 130 хиляди души. Това ще е добре и за бюджета, коментира Пламен Димитров: "Изплащайки я на работниците в държавния и частния сектор, плащайки пък те данъците и осигуровките си, както работникът, така и работодателят – сметката показва следното – около 7 млн. ползи за бюджета и естествено разполагаеми средства в джоба на работника и естествено стимули за потребление."

От КНСБ обаче оспориха отново данните на социалното министерство, че безработицата намалява. Статистиката сочи, че за първите три месеца на годината заетите намаляват с 64 хил., коментира Димитров: "От тези 64 хил. всъщност, които са загубили работа за първо тримесечие, са се регистрирали само 15-16 хил. като безработни, всичко останало отива някъде – не е ясно къде. И това показва, че тенденцията на пазара продължава да се влошава."

Утре съветът за административна реформа започва да обсъжда къде и с колко в администрацията да се съкратят разходите, както реши правителството. КНСБ и КТ "Подкрепа" ще участват в работата на съвета. Предложението е там, където са направени и съкращения през миналата година сега да не се съкращават разходи за заплати. Поет е ангажимент от финансовото министерство да не се режат разходите в социалната система.

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна