Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран се съгласи да разменя уран за ядрено гориво

Иран подписа споразумение за размяна на ядрено гориво на територията на Турция. Техеран ще изпрати в Турция 1200 кг от ниско обогатения си уран, който ще бъде преработен в ядрено гориво за иранския реактор за медицински изследвания.

Споразумението за размяна на ядрено гориво беше подписано днес в Техеран от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, бразилския му колега Луис Инасиу Лула да Силва и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

По силата на споразумението Турция ще е задължена да върне нискообогатения ирански уран "веднага и безусловно" на Техеран, в случай на неизпълнение на спогодбата, заяви иранският външен министър Манушер Мотаки.

От своя страна иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова за възобновяване на преговорите със западните сили по ядрената програма на страната на основата на "искреност, справедливост и взаимно уважение". Турската страна заяви, че ООН вече няма основание да иска налагането на санкции на Иран.

Бразилският президент нарече днешното тристранно споразумение с Иран и Турция "победа на дипломацията. Силва посочи, че той доказва, че е "възможно да се гради мир и развитие с диалог".

Споразумението бе постигнато след 18 часови преговори. То се преценява за успех на турската дипломация. Турция от самото начало на иранската ядрена криза се обяви против санкциите срещу Техеран и от позицията си на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН посредничи между Иран и великите сили, като предложи тази формула. Към тези усилия се присъедини и Бразилия, другата непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН. Иран преди това отхвърли предложенията на Русия и Франция за обмяната на урана.

Според наблюдатели размяната на обогатения уран ще премахне възможността Иран да произвежда ядрено оръжие, както и налагането на евентуални санкции от страна на международната общност.

По публикацията работи: Световните агенции; Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна