Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха тримата български летци, отвлечени през януари в Дарфур

Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 19:30 ч.

Тримата български пилоти Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, които бяха отвлечени на 13 януари 2011 година в Судан, се завръщат в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
Прагматичното сътрудничество между българското и суданското правителство, довело до днешната щастлива развръзка, беше и в основата на репатрирането от българска страна на судански бежанци от Либия, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Според министър Младенов, този, както и други подобни случаи, поставят въпроса със сигурността на международните хуманитарни служители, които рискувайки живота си, работят в изключително трудни условия в различни кризисни региони по света. България призовава международната общност да положи усилия за подобряване на сигурността на международните хуманитарни служители.

"С облекчение научих от българското правителство, че тримата български пилоти, които бяха отвлечени по време на хуманитарна мисия в Дарфур, вече са в безопасност и скоро ще се върнат при семействата и близките си.", посочва в изявление еврокомисарят Кристалина Георгиева. "В Дарфур Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Манолов помагаха за спасяването на човешки животи. Щастлива съм, че и техните животи бяха спасени. Отправям благодарности към всички, които работиха неуморно за спасяването на тримата българи, най-вече към правителството на Судан.", отбелязва Кристалина Георгиева.

Летците са работили в авиокомпанията, с която Световната програма по прехрана към ООН има сключен договор за транспорт на хуманитарна помощ. Те ще отпътуват за Хартум, откъдето ще летят за България, посочва Ройтерс. И тримата са в добро здравословно състояние.

В съобщението на Световната програма по прехрана не се посочва кой е поел отговорност за отвличането на тримата българи и дали за освобождаването им е бил платен откуп.

Франс прес съобщи, като се позова на говорител на Световната програма по прехраната в Хартум, че за тримата българи не е платен откуп.

По публикацията работи: Световните агенции / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени