Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Янкова: Сегашният финансов модел за финансиране на общините е изчерпан

  Около 180 млн. лв. ще са просрочените задължения на всички общини в страната
Снимка: БГНЕС
Ние сме категорични – сегашният финансов модел за финансиране на общините е изчерпан. Това каза председателят на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ) Дора Янкова в предаването „Преди всички”. Тя обясни, че най-голямото огорчение за общинските управници през мандата е било финансовата децентрализация. Реално отиде назад, отиде към централизация. Неразбираемо е за нас, коментира Янкова. Тя съобщи, че в Съвета за децентрализация към Сдружението работят активно по въпроса за децентрализацията.

Председателят на НСОРБ коментира и наложените тази година ограничения на общините за теглене на кредити. Според нея ограниченията показват липса на доверие към общините. Като че ли има по-голяма липса на доверие затова как общините могат да управляват своя ресурс.

Янкова беше категорична, че запорирането на общински сметки от страна на кредитори е блокирало работата в много общини. Една част от кметове плащаме сметки от миналите мандати, допълни още тя.

Има задължения по отношение на общини и бизнес, каза Янкова. Около 180 млн. лв. ще са просрочените задължения на всички общини в страната, заяви председателят на НСОРБ.

Янкова съобщи, че на събранието на ръководството на Сдружението, което ще де проведе днес и утре в Боровец, ще бъде прието послание към кметовете и общинските съвети от предстоящите мандати 2011- 2015 година. Първото нещо, което искаме да им вменим, е да бъдат изключително активни, да не отстъпват в дебата за децентрализацията и за правомощията на общините, каза Янкова.

Според нея в общините има нужда от смели хора, които да видят проблема и да кажат какви са компетенциите на общините и какъв е ресурса им. Това е стабилността на държавата, а не да прехвърляме задачи от общината към областта и към централната администрация. Нашите граждани искат простички отношения- да знаят кой отговаря, за да могат да се отнасят към него, обясни тя.

Председателят на НСОРБ коментира, че един от успехите на общините е, че са наложили да се въведат ясни правила и обективни критерии на бюджетните отношения между общините и държавата. В края на мандата по наше настояване се направи промяна на конституцията, за да получим повече правомощия на местните данъци и такси. Заедно с това една изключително голяма гордост е, че ние имаме одобрени 1200 проекта към днешна дата за 2,8 млрд.лв. Жалкото е, че са изплатени едва 1 млрд.лв., но се надявам, че стъпка по стъпка ще отчетем проектите и ще ги реализираме, каза още Дора Янкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна