Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успеят ли бизнесът и синдикатите да се споразумеят за правилата за временна заетост?

Снимка: Архив
Осигуряването трябва да е отговорност и на агенцията за временна заетост, и на работодателя. Това заяви в предаването „Преди всички” президентът на КНСБ Пламен Димитров. Правата на човека трябва да бъдат в максимална степен гарантирани. Тук е основният спор. Предложението на министерството е само за изменение на Кодекса на труда и частични изменения в Закона за заетостта, няма промени в нормите, които гарантират осигуряването и къде работникът ще ползва правата си, коментира той.
Правата на работника трябва да бъдат гарантирани от агенцията. А тази агенция може да изпраща работника днес на едно място, в други ден на друго място. Инспекцията по труда не е в състояние да контролира сегашния режим, какво остава в този режим. Например агенцията за временна работа, базирана в София, сключва договор с мен и ми казва, че отивам да работя за 1 седмица или за 2 дни на морето. Отивам там за 2 дни, работя и се връщам. През тези 2 дни какво е станало с мен – никой не знае и няма да разбере – знае само този, при който съм работил, обясни Пламен Димитров. Според него трябва да бъде регламентирано в кои сектори най-често ще бъде използвана временната работа и към кои категории от обществото ще е насочена тя. По думите му друг важен въпрос е по какъв начин агенциите за временна работа се лицензират.

Людмил Памукчиев – управител на агенция за временна заетост, коментира от своя страна: Защитата на работника е в ръцете на агенцията за временна заетост, тъй като тя сключва договор с него. В интерес на агенцията е тя да контролира спазването на часовете, на плащанията, на осигуровките и т.н., тъй като повечето агенции начисляват процент върху брутната заплата. Самата агенция има интерес всичко да бъде платено.
Според него ще бъде голяма грешка, ако се наложи ограничение в секторите и категориите хора, които ще могат да се възползват от временната заетост. Той е съгласен обаче, че трябва да има някакво ограничение за времето, в което може да бъде нает един човек.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени