Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темиртай Избастин: Последиците от ядрените опити в Казахстан се усещат и днес

Снимка: БГНЕС

В резултат на многогодишните ядрени опити в Казахстан, в атмосферата е изхвърлено огромно количество радиоактивни вещества, а последиците от тези събития се усещат и днес. Това каза посланикът Казахстан в България Темиртай Избастин по повод Международния ден против извършването на ядрени опити в предаването „Нещо повече”. Инициатор за отбелязването на този ден е именно казахстанският президент.

Съавтори на резолюцията са 26 държави. 29 август не е случайна дата. Точно преди 20 години на 29 август с указ на президента на Република Казахстан завинаги бе закрит Семипалатинския ядрен изпитателен полигон. Това решение сложи край на стотици ядрени взривове, които в продължение на 40 годишната дейност на полигона са нанасяли и до ден днешен нанасят вреда на страната ни. Семипалатинския полигон бе един от най-крупните полигони за извършване на опити с ядрено оръжие, каза още той.

По думите му приемането на тази резолюция е признание за ролята на Казахстан в съкращаването на ядрените оръжия и укрепване на глобалната стабилност.

Утре в държавния културен институт в МВнР се открива фотоизложба посветена на Международния ден против извършването на ядрени опити и Деня на конституцията на Казахстан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна