Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се разпределят парите по ОП "Конкурентоспособност"

Снимка: Архив

Веселин Тодоров от Българската асоциация по информационни технологии изрази в "Преди всички" притесненията на асоциацията за проблеми в управлението на ОП "Конкурентоспособност". Жулиета Хубенова представи позицията на Министерството на икономиката.

Суми от порядъка на 200 млн. евро се предлага да се насочат в схеми за кредитиране. Заеми и сега могат да се получават от банковата система. Очевидно е, че като асоциация на водещите иновативни форми в България ни безпокои това, че възможностите за субсидии се отменят за сметка на кредитите. От малко намаляване на лихвите бизнесът надали ще получи кой знае какви бонуси, каза Тодоров. 

По тази тема се работи от пролетта на тази година, бизнесът няма да бъде ощетен. 150 млн. евро ще бъдат взети от различни агенции към министерството. Около 100 милиона евро са в три големи проекта. Планираме да подпомогнем компании, които имат нужда от грантове, както и фирмите, които искат да намерят по-добър достъп до финансиране. Касае се за суми, които не могат да бъдат оползотворени, и ги пренасочваме директно към бизнеса, вместо да ги загубим. Вече сме говорили с ЕК и имаме подкрепа, поясни Ж. Хубенова. 

Нашите притеснения не отпадат – не се предвиждат грантови субсидии през 2012 година. Така възможността парите да стигнат до фирмите е нула, възрази Тодоров. 

Тези пари отиват до банките и пак се връщат при нас. Използваме средствата многократно. Риска поема нашият холдингов фонд, който управлява тези финансови инструменти, обясни Ж. Хубенова.

Целия разговор на Веселина Миланова с Веселин Тодоров и Жулиета Хубенова чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна