Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: Трябва баланс между пострадалия и извършителя

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев подкрепи критиките на главния прокурор за тенденцията за "свръхкриминализация" в наказателната политика у нас. Аз нееднократно съм изразявал подобно становище. У нас се счита, че наказателното право с магическа пръчка следва да реши всички проблеми. Въпросът е - всяко едно прегрешение да бъде сакционирано по определен начин. Дали това следва да се извърщва единствено и само чрез методите на наказателното право? Трябват бързи, по-ефикасни начини. Всяко нарушение има своя степен. Не може затвор за всяко нарушение. Трябва санкциониране - навременно и адекватно, каза Лазар Груев.

Председателят на върховния касационен съд подчерта необходимостта от търсене на баланс между двете страни - пострадали и причинители на престъплението. С дълбоко уважение и смирение към жертвата, към пострадалия и с разум по отношение на извършителя, защото наказанието трябва не само да възмезди за стореното, а да е такова, че да предпази обществото този човек да не извърши ново престъпление.

Властите са разделени (по повод изказването на министър Цветан Цветанов за МВР и съда като скачени съдове) и всеки е отговорен за това, което му е възложила Конституцията, между тях не може да има китайска стена.

Цялото интервю на Силвия Великова с Лазар Груев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна