Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ашраф ал Хаджудж: Отдавна чакам това позитивно решение

Снимка: Архив
Много се радвам, отдавна чакам това позитивно решение. Така палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж коментира в интервю за "Хоризонт" решението на холандски съд, който постанови Либия да му изплати 1 милион и 330 хиляди евро за претърпените мъчения заедно с шестимата български медици. Ашраф не вярва, че настоящият либийски премиер ще му изплати тези пари, но смята за по-важно да се изчисти името на България:

За мен настоящият либийски премиер е същият като Кадафи. Той е работил с него и го познава много добре. Той е бил мръсник като Кадафи. Няма никаква разлика. Въпросът не е само за либийския премиер. Не са важни само парите. Много е важно да изчистим името на България.

Първо останах изненадан. Спомних си, че преди години една холандска адвокатка започна да води дела срещу мъчителите в Либия. Тя тогава искаше и от наше име разрешение. Ние й разрешихме. Оттогава не е станало въпрос. И сега научавам новината, че това дело е спечелено и ще има компенсация за Ашраф. Дали ще си получи парите – това е доста сложен въпрос. Въпросът е, че една държава като Холандия се застъпи за своя гражданин, докато в България, още като се завърнахме, уж се започна някакво дело срещу тези мъчители. Доста измъчиха следователите да ни разпитват и след 2-3 години получихме писма, че поради "липсата на взаимодействие с Либия" делото се прекратява. Искам да се обърна към държавата да вземе пример от Холандия, каза д-р Здравко Георгиев след като разбра новината за палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна