Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Петков: Смисълът на паспортизацията е да се установи настоящата годност на сградите

Снимка: Борис Димитров

Трябва да се започне паспортизация на сградите, за да сме наясно с рисковете при земетресение, това препоръча министър Лиляна Павлова в НС. В предаването "Нещо повече" заместник-началникът на ДНСК инж. Красимир Петков обясни какво означава паспортизация на сградите.

През декември 2006 излезе наредба, обхващаща всички постройки, независимо от годината на посторяване. Да се проверява в архивите на общинските администрации, така инж. Петков отговори на въпрос какво да правят хората, в чиито жилища няма необходимите документи. Смисълът на това е да се установи настоящата годност на сградата. Цялата процедура започва по инициатива на собственика на сградата или етажната собственост. 

Инж. Петков припомни какви са били през годините противоземетръсните изисквания към строителството на сградите. На въпрос каква е причината за срутения мост над река Струма, инж. Петков отговори, че не е възможно толкова бързо това да се установи. За да се направи едно заключение, това изсква оглед от специалисти, профилирани в съответните области на строителството. Това от органите на ДНСК не може да бъде направено, уточни той.

Вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова запознаха депутатите с действията на правителството след земетресението в Пернишка област. Искане за това изслушване направиха в началото на пленарното заседание от Коалиция за България,а от ГЕРБ одобриха идеята.

В репортажа на Румяна Василева можете да чуете какво обясниха по време на изслушването министрите Дянков и Павлова. Интервюто с инж. Красимир Петков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени