Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Добре, че не се наложи да помагаме при земетресението

Снимка: БГНЕС

Имаме техника, екипи и готовност, но нямаше нужда от нашето участие по време на земетресението, така заместник-министърът на отбраната Валенти Радев обясни защо не видяхме армията при природното бедствие в Пернишко.

Кризисният щаб решава дали армията трябва да се намесва и да оказва помощ при бедствие. При земетресението МВР се справи много добре. Хубаво е, че не се наложи да участваме, каза заместник-министър Радев. Ние бяхме в постоянна връзка с МВР, с вицепремиера, с г-жа Фандъкова. 

В студиото на "Хоризонт" той разясни какво означава противоракетният щит да е и над България - факт, който официално беше оповестен на срещата на НАТО в Чикаго. Ако случайно има нападение от ракети с далечен обсег, има прихващане. Радиолокаторите са в Турция, засичат се и от кораби в Средиземно море, ще бъдат унищожени във въздуха, преди да паднат на наша територия. Но това, както знае нашата общественост, не е безплатно

Тъй като заместник-министър Радев отговаря и за утилизацията, на въпрос за напредъка в тази посока, той  отговори, че това, което стана в Челопечене, вече не може да се случи в България. Всичко е под контрол, намираме начин част от тези боеприпаси да ги продадем на фирми, те ги реновират и ги продават след това.

На 30 май се открива международната изложба за отбрана "Антитероризъм и сигурност- Хемус 2012". От няколко години започна възраждане на капацитета на нашите производители на оръжие. За 2010 година ние сме в десятката на износители. Ние спазваме стриктно ограниченията в тази област и правилата на оръжейната търговия, увери Радев. Малко над 250 милиона евро е оборотът, който успяхме да постигнем. На въпрос какво ново българско оръжие ще бъде представено на изложбата, заместник-министърът каза: Сега ще има новости, едно от тях мога да кажа - български робот, който обезврежда боеприпаси.

В звуковия файл можете да чуете интервюто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени