Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Данкинова: Общините ще имат по-добри възможности за компенсации по кредитите

Снимка: Архив

Не става въпрос за това, че ще има общини, които са лишени от възможността да ползват ресурсите на фонда под формата на кредити за изпълнението на своите проекти. Всички български общини са допустими, както са били допустими през последните 4 години и в тази връзка няма никаква промяна. Това каза изпълнителният директор на фонд ФЛАГ Надя Данкинова в предаването "Преди всички" по повод на информацията, че 27 общини ще бъдат лишени да ползват помощи от фонда ФЛАГ.

Постановлението, за което говорите, не е ново. То се приема година за година, сега се приема за трета година. То регламентира начина, по които общините биват подпомагани чрез ресурса на бюджета за разходите, които плащат по отношение на ползваните кредити. В тази връзка е възприета една методика, според която общините получават кредитен рейтинг и се класират по групи, като на принципа на солидарността най-бедните получават най-голям процент компенсация, обясни Данкинова.

Промяната е в позитивна посока. Ако първата група общините бяха подпомагани с 40% през миналата година, то сега те ще бъдат подпомагани с 50%, а следващата група - със 70% при 60% за миналата година, третата група - 80% при 75% за миналата година, така че имаме ръст на нивото на подпомагане. Миналата година 31 общини са попаднали в обхвата на общини, които не са ползвали преференции да получат част от разходите, които са направили за кредитите, но от тези 31 общини – 90% са наши клиенти, каза тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна