Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 хил. души остават без ваучери за храна до края на годината

Снимка: Борис Димитров

Над 300 хиляди души могат да останат без ваучери за храна до края на годината, ако Министерството на финансите не увеличи квотата за ваучери с 68 милиона лева. Именно това поискаха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна. Те обясниха, че сумата от 180 милиона лева, предвидена за тази година, вече е изчерпана.

Работниците получават ваучерите си за храна върху заплатата си и не се облагат с данъци. Затова Министерството на финансите определя квота в бюджета за всяка година. Председателят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Арно Мартена обясни, че през септември ваучерите са изчерпани, а от това ще загубят и работодателите:

Предприятията биха загубили около 19 милиона лева, ако решат да компенсират данъците, които служителите им трябва да платят върху сумите на ваучерите. Това ще намали покупателната способност на служителите, както и оборота в магазините и веригите за хранене. Загубата се оценява на 68 милиона лева.

Александър Димитров от Българската търговско-промишлена палата коментира исканото увеличение на квотата с 68 милиона лева:

Ако не се направи, този недостиг на ваучери ще предизвика един социален натиск отдолу, от страна на работещите, които ще искат увеличаване на заплатите по никое време. Това естествено ще бъде подкрепено от синдикатите, но няма да бъде от полза на самия бизнес.

От Асоциацията искат 288 милиона лева от бюджета за 2013-а година да се предвидят за ваучери. Според тях, ако квотата остане непроменена, недостигът на ваучери догодина ще се усети още през юни и юли. 

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна