Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Цеков: Опасенията за неуспех на бюджета на здравната каса са неоснователни

Снимка: Архив

Опасенията за неуспех на бюджета на здравната каса за следващата година са неоснователни, каза в предаването "Неделя 150" директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Няма основание да очакваме, че дейностите, които сме покривали тази година със същите средства, няма да могат да бъдат покрити през следващата година. Реално бюджетът на касата за 2013 – та има ръст от 77 млн. лева спрямо миналата година. Смятам, че бюджетът не е по – лош от този за 2012 г. Има какво да се желае във всеки бюджет, но законодателят решава, заключи д-р Цеков.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви в предаването "Неделя 150", че бюджетът на НЗОК за следващата година не е изчислен правилно.

70 млн. лева са повече, но те идват от увеличението на минималната работна заплата. Губят се около 50 млн. лева. За първи път от три години има риск да не достигнат средствата, предупреди д-р Цветан Райчинов.

Божидар Данев от Българската стопанска камара припомни, че здравно неосигурените в страната са около 1 400 000 души. За тях са предвидени по 1,20 лв. на човек годишно за здравно обслужване. Дълговете на болниците са 340 млн. лева. Няма яснота дали ще бъдат покрити тези дългове, каза Данев.

На свой ред, директорът на НЗОК изрази надежда, че по време на дебатите по приемане на бюджета ще се изясни принципът, на който е формиран.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна