Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще настоява в Брюксел средствата за страната ни да се запазят и през следващия програмен период

Снимка: Архив

Какво ще отстоява страната ни в следващата финансова рамка 2014 - 2020 година при факта, че много се говори за намаляване на кохезионния фонд, а България разчита изключително много на него? На този въпрос  отговори в предаването "Преди всички" Радостина Ангелова - началник на кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев:

На първо място инвестициите в инфраструктура. България показва един много успешен модел за изразходване на средствата от ЕС. България ще настоява за следващия програмен период за инвестиции, които да доведат до по-голям растеж, намаляване на безработицата. Пет са основните области, които са очертани като приоритети за финансиране, те включват увеличаването на социалното включване на хора в неравностойно положение, подобряване на бизнес средата, образованието, комуникациите, по-добро използване на ресурсите. При новите цели се залага на градското развитие.

Емил Савов - зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, изрази съмнение дали общините ще успеят да преминат във втория период на членство в ЕС и има ли рискове да не се осъществят част от подготвените проекти заради промяна в политиките на съюза: Имаме опасения, че прекаленото вторачване в оперативните програми загърбва нашите национални политики като политиката по регионалното развитие. Има и страхове, че по-големите градове ще дръпнат повече пари.

По повод идеята на президента Росен Плевнелиев за стандартизирани обществени поръчки Савов каза: Всичко, което може да опрости и да направи процеса на търгуване по-предвидим и с по-малко обжалвания е добре дошло. 

Интервютата на Таня Милушева с Радостина Ангелова и Емил Савов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна