Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Енчу: България и Румъния са по-подготвени за Шенген от много други стари негови членки

Йоан Енчу: Възможна е процедура по импийчмънт на Бъсеску, ако откаже да назначи новоизбраното правителство
Снимка: БГНЕС
Румънците гласуваха за това Траян Бъсеску да не присъства повече в тяхното всекидневие. Това беше основната им цел. Вотът беше повлиян от намаляването на заплатите, пенсиите, от закриването на болници и като цяло от крайната бедност, която се дължи на авторитарния режим на президента Бъсеску. Хората гласуваха за неговия край и той трябва да го разбере. Това каза румънският евродепутат от социалистите Йоан Енчу в интервю за предаването "Събота 150".

Бъсеску отново иска да заобиколи конституцията и народния вот като не назначи за премиер кандидата на победилата на изборите коалиция, а именно Виктор Понта, но вече има много ясни сигнали от западните партийни централи, че Траян Бъсеску този път няма да има тяхната подкрепа, добави той.

Енчу заяви, че е възможна нова процедура по импийчмънт на президента, ако откаже да назначи новоизбраното правителство. Мисля, че тези 20 дни, които конституцията му дава за назначението са добро време, в което той трябва да си промени позицията, защото не можеш да се противопоставяш на собствения си народ.

Решени сме да променим някои текстове от конституцията, защото това е необходимо. Искаме румънската конституция да прилича на всички останали в Европа, заяви още евродепутатът и добави, че е необходима и промяна на текстовете за избор на конституционни съдии.

По отношение на Шенген Енчу коментира: Надявам се последните две държави, които са против нас, да си променят мнението. Преди ден говорих с председателят на ЕП Мартин Шулц и той отново ме увери, че имаме пълната подкрепа на парламента за членството в Шенген на България и Румъния, защото това не е подарък за страните ни, а заслужено право след усилената ни работа. Всички трябва да признаят, че България и Румъния сега са много по-подготвени за Шенген от много други стари негови членки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна