Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Атанасов: Уточняваме датата за среща с Барозу

Снимка: БГНЕС

Българските учени ще се срещтнат с председателя на ЕК Жозе Барозу, въпреки оставката на министър Сергей Игнатов. Това каза в предаването "Преди всички" младият учен Виктор Атанасов, който бе сред най-активните в протестите срещу нередностите във Фонд "Научни изследвания".

Поканата е валидна. Уточняваме датата. Темата за разговор неминуемо ще се промени, но е важно България да покаже, че има административен капацитет да усвоява пари за наука, защото предстои оперативната програма "Наука и образование".

Атанасов уточни, че вярва, че проблемите на учените ще бъдат решени след оставките на министъра и на шефа на Фонда, а прокуратурата ще се заеме с доклада за нарушенията там:    

По думите на премиера той е разбрал за проблема ни, но е имал нужда да се убеди от институция, на която вярва безпрекословно – Инспектората на МС, да направи проверката и да произведе доклад. В МОМН работят стотици хора. Мисля, че и без министър могат да се справят. Все пак има и зам.-министри. Не виждам причина да спре функционирането на това министерство, понеже Игнатов си е тръгнал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна