Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Владимир Овчаров: Правилникът на фонд "Научни изследвания" ще бъде коригиран

Снимка: www.dnevnik.bg

Досега прегледах един обширен доклад до министър-председателя. Аз съм бил във фонда в постоянните комисии по биология и медицински науки, т.е. имам поглед върху нещата. Днес имам среща във фонда, за която съм си направил дълъг списък с въпроси за това какви са критериите, по които са избирани съответните печеливши проекти, защо се е получил такъв голям брой проекти с по-малък брой точки. Всичко това трябва да се види. Това каза новоназначеният управител на Фонд "Научни изследвания" академик Владимир Овчаров в предаването "Преди всички".

Отхвърлените 628 проекта трябва да бъдат прегледани защо са отхвърлени. Тези, за които има в самия доклад за нарушенията, също ще бъдат прегледани от временни комисии, каза той.

До десет дни има възможност да бъдат прегледани всички проекти, кандидатстващи за финансиране от фонд "Научни изследвания", заяви акад. Овчаров. Той обяви, че е готов за диалог с учените, които протестираха срещу начина на финансиране на проектите от фонда.

Според акад. Овчаров има административен дефицит във фонда: Правилникът на фонда ще бъде коригиран. Той може да бъде публикуван в Държавен вестник едва когато се подпише и от министъра на образованието, младежта и науката.

На въпрос колко време ще продължи процедурата по преоценяване на проектите, акад. Овчаров отговори: Зависи с каква скорост ще се създадат новите комисии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна