Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест: "За здравето и оцеляването на нацията"

Снимка: БГНЕС

"За здравето и оцеляването на нацията" - с този лозунг протестират днес лекарите. В предаването "Преди всички" Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, каза, че ако са били подготвени и написани правилата, вчера са щели да ги приемат. Аз предложих до петък да бъдат готови, но предсетателят на Касата каза - "не, имаме си редовно заседание и тогава". Има около 6 методики, които се иска да бъдат отменени.

Д-р Емилия Апостолова, председател на лекарската колегия в Смолян: Нашите искания са много точно насочени. Те са срещу правилата. Ако Касата не е готова да отстъпи, ние трябва да продължим с исканията си методиката да бъде променена. Тя не може да осигури гарантирания минимален пакет здравни услуги на осигурените. Ако спазваме тази методика, ние трябва непрекъснато да нарушаваме медицинските стандарти, по които трябва да работи един лекар. Тя създава условия за допускане на лекарски грешки.

Д-р Ивелин Йоцов, председател на БЛС в Ловеч: Ние ще призовем хората да протестират срещу монопола на НЗОК. Тя е абсолютен монополист на пазара на здравни услуги. Този път ще застанем заедно лекари и пациенти от едната страна на барикадата. За финансовата рамка никой не протестира - тя е ясна, но правилата, по които ще се разпределят тези средства, трябва да са ясни.

Интервютата на Веселина Миланова с Пламен Таушанов, д-р Емилия Апостолова и д-р Ивелин Йоцов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна