Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данев: В МС да не влизат политици от последните 3 правителства и 2 парламента

Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара е готова да подпомогне държавния глава с формула и профил на бъдещите служебни министри.

Ние се отзовахме на поканата на президента с уважение към президентската институция. Дадохме своите предложения и мога да кажа, че екипът му работи по нашите предложения. Ние не страним, стига президентът да търси нашите съвети, каза в предаваенто "Нещо повече" Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Предлагаме една възможна конструкция, за да се намали възможността за лобистки действия - като бъде намален броят на министрите и заместник-министрите. Смятаме, че всички министерства, които са ангажирани с икономиката, трябва да са под една шапка. Не трябва да има толкова много на брой политически кабинети, които са проводници на лобизъм. Казахме и кои не трябва да влизат в новия МС. Това са политическите фигури от последните 3 правителства, политическите фигури от последните 2 парламента и от администрацията на президента.

Преструктурирането трябва да бъде работа на едно бъдещо правителство, избрано от НС, това пък коментира журналистът от сп. "Форбс" Йордан Матеев.

Що се отнася до другото предложение, бих се върнал и по-назад, не само в последните 2 парламента. Трябва да се търсят хора с добро име и с добра репутация и не се свързват с никоя политическа партия. Задачата на президента е много трудна, не бих искал да съм на негово място в момента. Цялото общество трябва да се опитаме да помогнем на президента да намери най-добрите решения. Липсва ми гласът на автентичния бизнес. Очаквам дебатът да се измести в посока на икономиката, каза Матеев и посъветва да се търсят менджъри от големи фирми.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна