Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите реакции за служебния кабинет

Снимка: БГНЕС
В кулоарите новината за назначаването на служебното правителство коментираха само три от парламентарно представените политически сили – БСП и ДПС казаха, че ще направят това в централите си. Останалите бяха учудени защо президентът каза името само на премиера, но не и на останалите министри в служебния кабинет.

Заместник-председателят на ДСБ и депутат от Синята коалиция Веселин Методиев каза, че от години лично познава Марин Райков и добави:

В състояние на криза страната се нуждае от убеден демократ и патриот за министър-предсседател г-н Марин Райков за мен е патриот и демократ, така че нямам никакви съмнения, че в неговата убеденост да си свърши добре работата. Речта, която произнесе беше забележителна. Премиерът изпрати няколко ясни послания. Те бяха както към хората, които протестираха, които той определи по много висок начин, нарече национално достойнство протестите и гражданското поведение на хората, но същевременно каза, че ще бъде неотклонен към спазването на демократичните ценности, към Конституцията, към спазването на този европейски избор на българите, който е направен. Очаквам критики. Мисля, че то се води от много силен човек. Вярвам, че ще си свършат работата.

Нека да дадем възможност на тези достойни хора да си свършат работата, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който обясни, че от новия кабинет познава само министър-председателя Райков и Екатерина Захариева, която работеше при президента:

Виждали сме един-два пъти с Райков и Захариева. Длъжни сме да им дадем кредит на доверие. Няма да може да проведем нормални избори, ако не запазим финансова дисциплина, обществен ред.

Волен Сидеров дойде пред сградата на НС и заяви, че не е удовлетворен нито от новия кабинет, нито от начина, по който той беше представен от президента:

Това беше едно изключително жалко изпълнение от страна на президента Плевнелиев. Подигравка със всички медии да не даде на журналистите да задават въпроси, да прочете списък на министрите и да представи защо ги е избрал. Беше просто една подигравка с българското обществено мнение. Този човек е абсолютно несъстоятелен като президент. /.../ Марин Райков е виновникът за либийския случай. Това е човекът, който спираше темата за арменския геноцид в българския парламент и се е похвалил пред турския посланик 2009 година, че той полага всички усилия да спира тази тема и тя да не влиза в НС. За мен това е човек, който работи за чужди интереси, а не за български.

Сидеров каза още, че ще присъства на всяко заседание на служебния кабинет, защото не му вярва.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна