Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки острови се оплакват от липса на лекари и лекарства

Снимка: БГНЕС

Местните власти на 30 гръцки острова поискаха спешна намеса на правителството. Островите останаха без редовна фериботна връзка, без лекари и дори без лекарства.

В критично състояние се намира здравеопазването в малки и отдалечени гръцки острови, алармират кметовете. Кризата доведе до рязко орязване на средствата и лекарите не желаят да работят по островите.

Кметът на Тилос сподели, че пациенти в тежко състояние умират, защото са необходими часове да се транспортират до друг остров.

Зов за помощ отпряват жителите на Додеканезите, защото нямат редовна фериботна връзка. Лекарят е един за цял остров, негодуват хората.

Липсват също педиатри. Кметът на Самотраки, за да привлече лекари, предлага безплатни жилища. Последва го и кметството в Итаки.

Остров Патмос, който привлича много туристи през лятото, е също в критично състояние с лекарското обслужване. Според кмета на острова медицинският център е без персонал, от 5 години няма педиатър и децата се ваксинират от лекари към международни и неправителствени организации.

От остров Кастелоризо пътуват до Турция, за да си набавят лекарства, защото на острова няма аптека.

Опозицията настоява министъра на здравеопазването спешно да даде отговор пред парламента.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени