Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фрийдъм хаус": Има концентрация на собственост на медии до фирми, близки до правителството

Снимка: Архив

Неправителствената организация " Фрийдъм хаус", базирана в Съединените щати, е особено загрижена от концентрацията на собственост на медии до фирми, близки до бившето българското правителство. Това казва в интервю за "Хоризонт" Карин Карлекар, ръководител на медиен проект на организацията.

Поводът е огласеният вчера годишен доклад на "Фрийдъм хаус" за 2013 година, в който България е оценена като страна с частично свободни медии, а в глобалната класация поставена непосредствено пред Монголия на 77-о място сред 196 държави:

Виждаме и проблеми в икономиката. Става дума за концентрация на собственост на медии до фирми, близки до правителството. Ние сме загрижени от това придобиване на медии. Нека тук спомена нова медийна група, която закупи доста медии.

По повод избора на генерални директори на държавни медии Карлекар заяви:

Знам, че това прави някаква законова структура, в която има политическо и правителствено влияние и това е проблем, който предизвиква загриженост.

България е класирана на 87-о място в Индекса за свободата на пресата, изготвян всяка година от организацията "Репортери без граници". Миналата година страната ни е била на 80 място. Непосредствено преди и след България се нареждат Гвинея и Мадагаскар.

Страната ни бе сред негативните примери, с които Европейската комисия аргументира необходимостта от широки консултации за медийната свобода в края на март в Брюксел по инициатива на комисар Нели Крус.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ангелина Пискова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна