Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асланов: Народите са били спасявани от много беди от политици, а не от експерти

Снимка: БГНЕС

Обсъждането на правителството, предложено от Орешарски в Националния съвет на БСП, не мина спокойно. Имаше доста разгорещени дебати, но това не пролича на финала, на гласуването. За арх. Калин Тихолов, номиниран за министър на инвестиционното планиране, е имало намеци и подмятания, но нищо конкретно, каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" социологът Юрий Асланов. Той не се ангажира с прогноза какво ще се случи, след като Тихолов обяви с отворено писмо, че желае да оттегли кандидатурата си, но заяви:

Не разполагаме с кой знае какъв мащаб, като нация и като държава, за да извадим абсолютно чисти и непорочни фигури, подготвени за това високо политическо ниво на управлението. Тъй като стана модерно да се говори за приоритет на експертното начало в политиката и се употребяват неясни формулировки като "програмно-експертно" или "експертно" правителство, нека да кажа, че непрограмни правителства няма. Всяко правителство има някаква заявена програма и се опитва да я изпълнява. В смисъл на това, в поличитеските партии и в техните ръководства има много политици с изключителен експертен опит и затова е малко обидно да се назовават експерти, които не притежават политически опит, сякаш политическите лица нямат такъв.

Има две отличителни разлики между един политик и един експерт, коментира Асланов:

В историята народите са били спасявани от много беди и нещастия, защото са били управляване от политици, а не от експерти. Обратното също – редица общества са претърпявали грандиозни катастрофи, когато са били управляване от неполитици. У нас обаче за политиците има изключително негативно обществено мнение. Политикът обаче има отличителна черта. Той обсъжда всички възможности, преди да вземе решение и не отхвърля нито една възможност предварително. Експертите понякога имат помрачение към правилността на своето мнение и го следват и отстояват на всяка цена.

Няма по-политически орган от правителството на една държава. Смятам увлечението по експертите за нередно, но се радвам, че в предложението на г-н Орешарски има достатъчно кандидати за министри с политически, а не само експертен опит.

Цветлин Йовчев и капитан Данаил Папазов са били най-коментираните личности в новия кабинет с оглед на политическата им биография, а не на професионалните им качества, уточни Асланов.

БСП не е натоварена с отговорността за управление на страната, защото е втора политическа сила. Очевидно се налага, за да има управление, за да има правителство, да се стабилизира ситуацията, да се правят компромиси, каза Асланов и оцени Йовчев като тактически компромис.

Социологът изрази надежда, че партийните централи няма да опитват да влияят на Орешарски и министрите му, за да налагат политиката си.  

Цялото интервю с Ю. Асланов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна