Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият депутат Христо Марков е бил привикан на разпит в полицията

Снимка: БГНЕС

Един от неформалните лидери на пловдивските протести - бившият депутат Христо Марков, е привикан на разпит в полицията, съобщиха демонстранти пред Областната управа. Според тях Марков се намира в Четвърто РУП, където се помещаваше и следствената служба.

От полицията уточниха, че Христо Марков не е на разпит и че е в сградата на ул. "Петко Д. Петков", където му се връчва писмено полицейско разпореждане като организатор на протестните прояви.

Отсъствието на Марков, както и малкото протестиращи, беше изтъкнато като причина искащите оставката на областния управител Венцислав Каймаканов да се откажат от обичайното сутрешно блокиране на кръстовището пред сградата на Областната администрация в Пловдив.

Участниците се надяват този четвъртък да финализират проявите в столицата, като за целта много от тях ще пътуват за националния протест. Христо Марков оповести, че ядрото на протеста готви голяма акция тази сряда, 17-и юли, като идеята е с жива верига и всички плакати от началото на протестите да се окупира Главната улица на Пловдив в 19 часа.

Пловдивчани искат и пряко включване в дневната акция, която се провежда в столицата по време на работата на парламента. Това организаторите предвиждат да стане още тази седмица с видеостена и е инициатива на протестиращите срещу кабинета на Орешарски в Пловдив, които не могат да се включат в сутрешната обсада на парламента, известна като "На кафе" пред парламента. Те пишат: Имаме уговорка с протестиращите в София, с които можем да установим връзка с картина и звук на живо и по този начин да се включим по символичен начин в обсадата на парламента. Организаторите в Пловдив отбелязват във Фейсбук: Елате на Копчетата в четвъртък сутринта към 8,00 часа да изпием сутрешното си кафе и да покажем символично, че Пловдив не спи!

Паралелно до 20-и юли продължава и събиране на подписка срещу кабинета "Орешарски". До този момент в Пловдив и областта са се подписали 18 000 души, като идеята е тя да се изпрати в Европейския парламент.

По публикацията работи: Живка Танчева - Радио Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени