Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е съкратило четири пъти предвижданата сума по ОП "Наука и образование"

Снимка: Архив

Правителството е съкратило четири пъти предвижданата обща сума по новата Оперативна програма "Наука и образование" за периода 2014 – 2020 година, каза в предаването "Неделя 150" председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

Заплануваната сума от 1,5 млн. евро важеше до скоро, тъй като на 31 юли на заседание на Министерския съвет, коренно се промени. В текущия проект се отпускат 403 млн. евро. Като приоритет са научните изследвания и техническото развитие, за което е отпусната сумата 568 млн. евро. Сега сумата е 178 млн. евро, обясни проф. Митев.

Професор Митев допусна, че критиките на сдружение "Когито" за неправилно разпределяне на средствата по Оперативната програма са основателни. Според него обаче драстичното съкращаване обезсмисля самата програма, противоречи на целите в стратегията за развитие на ЕС и вещае протести на учените. Митев призова управляващите да обяснят намеренията си.

Приказките, че тука няма административен капацитет министерството, тази песен се пя преди седем години. Сега тоново се подема същата рубрика. След седем години отново ще си говорим...,каза проф. Митев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна