Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Янкова: Очаквам по бюджетната рамка до края на септември да има информация

Снимка: БГНЕС

Общините са прави да искат по-голяма помощ от държавата в момента, заяви в предаването "Нещо повече" Дора Янкова – зам.-председател на ПГ на Коалиция за България. Тя каза, че при актуализацията на бюджета не са успели да отделят нищо повече за общините.

Аз съм убедена, че в бюджетната процедура за 2014-а година ще има глътка въздух, първа глътка и може би по-решителна стъпка на премиера Орешарски за общините в няколко измерения, каза Янкова и припомни за политиката на Симеон Дянков - за свитите общински бюджети и последващите проблеми.

Голяма част от общините имат много просрочия, забавени плащания поради простата причина, че те трудно изпълняват собствените си бюджети. Голяма част от общините имат около 60 млн., без Програмата за селските райони, финансови корекции. /.../ Какво се оказва – ние няма да можем да усвоим целия пакет за този планов период. Ще си задържим парите за България. В същото време няма да усвоим пакета, а ще сме задължили общините от 60 до 100 млн., ще сме прехвърлили при тях едни огромни задължения. Разговарях с министър-председателя, той е решен да направи своите стъпки. Убедена съм, че ще бъде убеден и финансовият министър да има едно постановление, в което да има регулация кой е виновен за грешките в европейските проекти и да не може тежестта да се прехвърли единствено и само върху общините. Второто нещо, което според мен правителството трябва да направи и ние депутатите гледайки бюджета, да видим неотложните и незабавни харчове на общините. Третото нещо е свързано с малките, средните и големите училища. Ако има маломерна паралелка, общината трябва да добавя – за мен не е конституционно решение. Има необходимост от регулация със закони, поправки, които да дадат една по-голяма справедливост за общините. Естествено, в момента е голямото изпитание, когато има криза, когато трябва да търсиш европейски ресурс, и кметовете да бъдат добри мениджъри, за да търсят онзи допълнителен граждански ресурс, който да го привличат и който може да произтича от граждански инициативи.

Според Янкова е възможно исканото от НСОРБ от следващата година между 2 и 3% от Данък общ доход да влиза в местните бюджети.

За бюджета за 2014-а Янкова каза: Моето очакване по бюджетната рамка е до края на септември да има информация. /.../ Радвам се, че Орешарски е начело на правителството и че министър Чобанов имат отношение към бизнеса и хората, защото когато има пари в хората, потреблението се съживява. Очаквам подобна политика, но не с розови очила, защото си давам сметка, че икономическият растеж е почти около нулата. Дебатът за бюджета ще бъде горещ. Очакванията са много.

Днес се проведе среща между представители на НСОРБ и президента Росен Плевнелиев. След края на срещата председателят на Сдружението Тодор Попов сподели най-важните сред обсъжданите теми. Сред тях е в новия програмен период да се отдели специално внимание на присъствието на селските региони.

Цялото интервю с Дора Янкова, както и мнението на Тодор Попов, чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна