Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелоялна конкуренция във Видинско пречи на лицензираните автобусни превозвачи

Снимка: БГНЕС

Няколко десетки нерегламентирани превозвачи във Видинско събират пътниците на 16 лицензирани собственици на автобуси. Заради нелоялната конкуренция са отпаднали една трета от автобусните линии до малките населени места.

Минути преди да потегли автобусът от спирката, нелегалните превозвачи настойчиво ухажват пътници да се качат в лекия им автомобил с предложение да ги закарат, докъдето пожелаят. Обичайна гледка е нелегалното такси да заминава претъпкано, а автобусът празен. Автобусните превозвачи са принудени да редуцират курсовете, а вакуумът се запълва отново от нерегламентираните таксита. Поведението на шофьорите им варира от учтивост към пътниците до арогантност към водачите на автобуси. Повечето от нелегалните превозвачи са безработни, но има и куриози, казва Янита Каменова, която е собственик на автобуси:

В Търняне служител на прокуратурата е нелегално такси. Там е малко населено място, малко пътници са, но три пъти на ден влиза автобус. От една година никой не влиза в автобуса, всички пътуват с тази жена.

На поредното заседание на Областната транспортна комисия бе решено да се актуализират маршрутните разписания, съобразно потребностите на пътниците и да се ограничи достъпът на нелегалните превозвачи до автобусните спирки.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени