Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лонкъл: Франция да преговаря за двустранен договор с България за ромския проблем

Снимка: Венелина Попова

Франция трябва да преговаря за сключване на двустранен договор с България за решаване на ромския проблем. Това призова в интервю за предаването "Събота 150" френският депутат от управляващата социалистическа партия Франсоа Лонкъл. Той защити вътрешния министър на Франция Манюел Валс, който по-рано тази седмица заяви, че българските и румънските роми "са призвани да се завърнат" по родните си места, защото не могат да бъдат интегринани във френската република.

Проблемът наистина е сериозен в много градове, особено в големите, с настаняването на ромите от Румъния и България. Според мен, министърът на вътрешните работи има право, че въпросът трябва да се реши докрай. Той има особен изказ, който може би смущава, но да се отрича проблемът би било голяма грешка. Това е очевидно, но аз смятам, че от Румъния и България зависи да решат собствените си проблеми. Това трябва да стане чрез солидни и сериозни двустранни договори с Франция. Френското правителство в лицето на външния министър, министъра по европейските въпроси и на вътрешните работи трябва да поднови прекия диалог с румънските и българските лидери, за да се справим с проблема веднаж завинаги. Ако това не се случи, недоволството на френското население може да доведе до гневни инциденти.

По мои наблюдения държавните власти в България и Румъния като че ли се изкушават да се отърват от този проблем, позволявайки на ромите да се настанят в други страни, коментира депутатът. Според него ЕС трябва с приоритет да обърне внимание на България и Румъния по отношение на усвояването на европейските фондове, за да се решат на място собствените проблеми.

Нямам нищо против разширяването на Шенген при условие, че страните-кандидатки спазват условията. Това не е пространство на беззаконието, а пространство, където се прилагат всички полицейски и съдебни норми, коментира Лонкъл. Според него не трябва да се обвързват политически въпросът за Шенген и този за ромите.

Изявленията на представители на френското правителство бяха коментирани и от външния министър на България Кристиан Вигенин. В интервю за БНР той реагира по следния начин:

Подобно отношение в рамките на ЕС ми звучи абсурдно. Разбираме проблемите на Франция, но не е това начинът, особено с подобно публично говорене, да се проявява отношение към граждани на ЕС. Това напомня едни доста далечни отминали времена. Не бива в днешно време по този начин да се поставя въпросът и по този начин да се отнася политическото ръководство на една страна към граждани на ЕС. Ние нееднократно сме заявявали, че имаме готовност да сътрудничим с Франция по тези въпроси, готови сме да продължим да го правим, но да се намеква с подобни изявления буквално за депортация на роми от Франция, мисля, че това отива твърде далеч. Но не бива също така да драматизираме прекалено нещата, защото като има проблем, трябва да видим как го решаваме, защото става въпрос за български граждани. По навик винаги се говори в комплект за България и Румъния. И нашите партньори признават, че всъщност броят на българите от ромски произход във Франция е минимален и не са те, които създават реалните проблеми, но има определена ситуация, ще проведем разговори и ще видим как може да успокоим нещата, защото пък конфронтирането и задълбаването в една подобна реторика няма да помогне на никого, най-малкото на хората, които са обект на тази атака в момента.

Относно темата "Шенген" външният министър коментира: Непрекъснатото обвързване на членството ни в Шенген с един или друг въпрос, който на практика няма нищо общо с критериите, показва известна слабост, защото ангажиментите, които са поети към България и Румъния и които България и Румъния е поела към страните-членки на шенгенското споразумение, би трябвало да се уважават. Ние сме изпълнили нашата част от ангажимента. Твърде субективно се споменава от някои страни-членки въпроса за доверието – това наистина е важно. Там можем да проявим известно разбиране, по това ще работим. Но няма да стигнем далеч, ако по този начин с неубедителни аргументи се опитваме да спъваме по-нататъшното интегриране на различните страни в шенгенското споразумение. Все пак това, че България и Румъния все още не са част от шенгенското споразумение в никакъв случай не ги прави второстепенни страни-членки на ЕС. Трябва да спрем да драматизираме този въпрос. Не бива да се оставяме на някакъв вид рекет по един или друг въпрос заради желанието ни да се присъединим към това споразумение.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна