Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха единни стандарти за международните планински водачи

Снимка: Борис Димитров
Единни стандарти за международните планински водачи приеха делегатите на годишната асамблея на международния съюз, обединяващ асоциациите на професионалните водачи от 14 държави в Банско.

На брифинг домакините от България и гостите от чужбина представиха най-важните решения и дискутирани проблеми. Явор Стоянов обяви новината:

В крайна сметка вече можем да кажем, че има единни международни стандарти за водене на туристи в планината.

Освен за качественото предлагане на услугата "планински водач" единните стандарти са от изключителна важност за сигурността на туристите в планината, подчертаха от българската асоциация "Планини и хора". За съжаление освен 200 професионални водачи у нас има поне два пъти повече нелегални и недобре обучени хора, предлагащи услугата:

Основният ни проблем е черният пазар. В планината водят хора, които нямат никаква квалификация. В Закона за туризма изрично е записано, че туроператори, турагенти и хотели са длъжни да наемат само дипломирани планински водачи. Проблемът е, като с всички закони, до колко се спазва.

Утре участниците в годишната асамблея на международния съюз на планинските водачи ще изкачат първенеца на Пирин връх Вихрен.
По публикацията работи: Кети Тренчева - кор. на БНР в Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна