Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива театрален фестивал в Смолян

Тази вечер, в 17.00 ч., в Смолян ще бъде открит Първият международен театрален фестивал „Забранено за възрастни”. Артисти и много гости вече са пристигнали в града. 12 спектакъла от пет държави освен тези от България, между които и спектакълът на Мая Новоселска. Ще се играят представления на пет сцени в Смолян и на откритата улична сцена в града. Срещаме се с Петър Тодоров – продуцент и артистичен директор на този фестивал.
„Фестивалът е насочен към детската и младежка публика. Това че сме го нарекли „Забранено за възрастни” е едно намигване към възрастните. А знаете, че за децата всичко, което е забранено, е интересно и така провокираме техния интерес. Някои възрастни го приемат съвсем буквално, но пък наименованието е нещо запомнящо се и привличащо интерес. Това просто е едно провокативно заглавие в тон с очакванията на младите.
Целият ни фестивал е организиран с много чувство за хумор, с една лекота, с празничност. Искаме да създадем наистина един празник не само за децата и младежите в града, но и за всички възрастни. От 12-те спектакъла, четирите са от чужбина. Това са театри от Швейцария, Италия, от Германия и турска трупа. От българските трупи сме поканили независими спектакли, т.е. с артисти, които работят извън държавните структури и създават произведения за деца и младежи. Нашият център за изкуство пък има копродукция с турската трупа, наречена „Тюрлюгювеч”. Като селекционер съм изгледал всички неща. Специално искам да обърна внимание на два абсолютно уникални световни спектакъла. Единият е на италианската трупа и се нарича „Отнесени от краката”, което е препратка към „Отнесени от вихъра”. Актрисата Лаура Сибел играе крака, т.е. куклите са върху краката на актрисата и в продължение на един час тя пресъздава уникални сцени, базирани на италианска опера, оперета и т.н. Другото представление е на театър „Оскар” от Швейцария - „Пътници във влака”, който има едно интерактивно представление, формирано от взаимодействието между актьори и публика, като публиката активно участва в представлението. Това е световно представление и е радостно, че ние имаме уникалния шанс да го видим в Смолян.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени