Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба на проф. Румен Пенин

Вчера в галерия „Алма Матер” в СУ „Св. Климент Охридски” беше открита изложбата „Географията - пътешествия и приключения”. Това е фотоизложбата на проф. Румен Пенин от катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда”. Какво представлява тази изложба ни разказаха в „Нашият ден” проф. Александър Федотов и Симеон Идакиев:
Александър Федотов: „Ние само можем да се възхитим на гъстотата на тези пътувания. Има фотоси от Норвегия, от Англия, от Япония,  Мали, Сенегал, от Австралия, Нова Зеландия практически от целия свят. Аз познавам проф. Пенин като изключително взискателен професионалист. Той прави всичко не за себе си, а заради студентите си, за неговите близки и приятели, с които споделя видяното. Фотосите са много добре подбрани, отразяват както географията в нейната обективност, така и хората, които населяват тези красиви кътчета на нашата планета. Снимките са много вещо направени и отразяват духовния живот на хората, техните бит, традиции, култура. За тази изложба той е селекционирал най-доброто, потвърждаващо неговия естетически вкус и безспорните му професионални умения. Чрез проф. Пенин ние можем да се насладим на красотата на нашата планета.”
Симеон Идакиев допълва: „Румен е една изумителна личност. Той е един скромен човек, но казва много във фотосите си. Той сам финансира своите пътешествия. Освен изложбата преди 9 години и сега тази, той е автор на безброй учебници, помагала и една великолепна поредица от книги наречена „География на континентите и океаните”. Получените от това хонорари той влага в своите пътешествия. Затова е и толкова обичан от своите студенти. Най-неточното определение за него би било кабинетен учен. Почти всяка събота и неделя той със студентите си е някъде из планините на България. Всяка година пък организира пътувания в чужбина. Благодарение на свои бивши възпитаници, сега собственици на туристически агенции, той осигурява доста големи намаления на студентите си и така те пътуват по света. Просто няма такъв човек. Изненадващото за мен е, че е успял в близо 1000 фотоса да събере целия свят - от Африка, Америка, островите Галапагос, Австралия, Океания и Европа. Изложбата е до 31 май. Препоръчвам на всеки да отиде да види света на Румен Пенин, защото наистина географията е пътешествие и приключение.”
Пътешественик, географ, фотограф, събрал света, за да го представи на своите студенти, почитатели и приятели, това е проф. Румен Пенин. Ето какво каза самият той: „От Алма Матер е започнал моят път и на научен работник и на преподавател. Реших точно тук да бъде втората ми самостоятелна изложба, която е събрала над 900 фотографии от страни, в които съм бил последните 9 години. Споделям ги първо с приятелите си, а на студентите ги показвам по време на лекциите, за да видят природата на света и България. Тръпката е във възможността да снимам. Географията е пътешествие, а времето е път, както казват източните мъдреци. Имам при студентите почитатели и последователи. Аз 9 години бях председател на Националната комисия на Олимпиадата по география, работил съм с много деца, които вече са мои студенти, а някои от тях са вече и мои докторанти. Добре е никога да не забравяме, че сме дошли  на тази земя и трябва да я видим.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени