Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Другият” Толстой

Сложна и парадоксална личност, заради своите религиозно-моралистични и аскетични възгледи, които го превръщат във влиятелен морален философ и социален реформатор. В последните години от живота си, изхождайки от буквалното тълкуване на религиозното учение на Исус Христос, най-вече на Проповедта на планината, става ревностен християнски анархист и анархопацифист.
Вероятно понякога забравяме, че въпреки всичко това той е един от най-големите световни писатели, авторът на „Война и мир”, „Ана Каренина”, „Възкресение”. Независимо от това дали като философ или като писател го оценявате, вероятно ще поискате да чуете думите за него на доц. Людмил Димитров от катедра „Руска литература” на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. И на поета и негов докторант Иван Ланджев.
Те говорят за течението толстоизъм, за непознатия Толстой – най-непоследователния толстоист, и за идеите му за самоусъвършенстване на човека, реализирани в изграждането на белетристични образи.
По публикацията работи: Любомира Константинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна