Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисеров с гаранция от 25 хиляди лв. и забрана да напуска страната

Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров вече официално е обвинен за пране на пари и укриване на данъци. Той остава на свобода срещу парична гаранция от 25 000 лева, но е със забрана да напуска страната.

С час закъснение, по все още неясни причини, започна разпитът на Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Нито политическите, нито събедните въпроси получиха отговор - и преди, и след разпита. Твърдения, че са подписали декларации "за мълчание", трябваше да удовлетворят журналистическия интерес към първата публична изява на Христо Бисеров. И докато един защитниците, влезе в ролята на шофьор, за да го спаси от въпросите, другият адвокат препрати медиите:

Полицията и следствието имат пресцентър. От тях със сигурност ще научите. Не, няма да ви кажа каква му е мярката.

След 2 часа престой в Следствието Бисеров си тръгна, отказвайки да коментира отправените му обвинения, както и определената му от разследващите мярка за неотклонение. Коментар отказа и другият обвиняем - Ивайло Главинков, както и адвокатите на двамата.

Информацията обаче дойде не от полицията и следствието, а от прокуратура. И тя е че: Христо Бисеров е обвинен, че през 2012 г., в писмена декларация, подадена пред Сметната палата не е декларирал наличието на сметки в банка в Швейцария и че в периода 13.12.2012 г. - 21.02.2013 г. е извършил финансови операции с имущество - с равностойност 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление. Какъв е престъпният характер на парите не става ясно.

Ивайло Главинков е обвинен само за пране на пари - за това, че в периода 13.12.2013 г. – 21.02.2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление – престъпление по чл. 253, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

В духа на закона, прокуратурата е уведомила Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която трябва да поиска запор на имуществото на двамата.

В съобщението си държавното обвинение акцентира на факта, че за първи път по това дело работи съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията по конфискация.

Иначе, мълчанието на обвиняеми и адвокати си имаше цена - няколко леко пострадали при журналистическото меле оператори и фотографи.

Защитник на Бисеров е адвокат Христо Ботев, който извоюва оправдателни присъди за съдебния лобист Красимир Георгиев - Красьо Черния и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна