Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дюлгерова: Случващото се в Украйна е в контекста на Черноморския регион

Отказът на правителството на Украйна да подпише споразумението за асоциране с ЕС предизвика протести в Киев и много анализи и коментари. Проф. Нина Дюлгерова  разказа, че не е изненадана от позицията на Киев.

Това беше най-предсказуемото решение, което трябваше да вземе Киев, за да се спаси. Битката беше много голяма и тя продължава, защото Украйна продължава да бъде важна стратегическа зона между Русия и ЕС. Това беше един тест за оцеляване. Украйна е възловата точка на противоречие. Тръгвайки на европейско асоциране Украйна и другите държави трябва да бъдат и финансово, и политически, и икономически застраховани по отношение на Русия. Но между Русия и Украйна има много сериозен и многостранен взаимен интерес. Взаимната зависимост е много по-силна от историческите напъни, които Полша предлага като вариант за украинско еврочленство.

Това, което се случва с Украйна и нейното отлагане го включвам в един контекст на Черноморския регион. Включвам и България - "Южен поток", 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", дори и това, което се взе като решение в Женева за Иран.

Чуйте мнението на проф. Нина Дюлгерова от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна