Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Правителството трябваше да преговаря преди спирането на плащанията от ЕС

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда" за България са спрени, докато Европейската комисия (ЕК) не получи увереност, че българските институции са предприели корективни мерки. Това се случва в резултат на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира в "Преди всички" спирането на плащанията по Оперативната програма "Околна среда":

Процедурата по спиране е базирана на един одит, проведен от края на месец септември до началото на месец октомври тази година. Не знам защо беше необходимо да се вкарат стари кореспонденции със Сметната палата или други кореспонденции с одитните служби - дали е нарочно, или е поради неразбиране.

Не бива безропотно да се приема всяка една констатация на ЕК.

Огромен е обемът от проверки, ако тръгне да се проверява всяка поръчка. Това е почти непосилна задача. Другият вариант е залагането на т. нар. "плоска финансова корекция" върху част от оперативната програма. Т.е. България да каже: "Добре, ние се съгласяваме, че в определен брой поръчки българските местни власти са прилагали дискриминационни критерии, ние съзнаваме, че има щета върху бюджета на европейските данъкоплатци и се съгласяваме да платим плоска финансова корекция - 2 процента или 3 от бюджета на програмата. Това е най-лесният вариант и би бил най-удовлетворителен, но до голяма степен ще се окаже и най-скъп.

Такъв подход е бил избран и при програма ИСПА заради корупционния скандал "Батко и Братко".

Имам повод за политическо злорадство, но не съм радостен. Има инструменти да се избегне такава ситуация. Преди прекъсването на плащанията се знае месец или два. Може да се преговаря и с одиторите, и с Европейската комисия. Не знам защо това не се случи. Действието беше изключително бързо, бих казал, светкавично. Има вариант, когато самата държава - членка е убедена, че когато нещо в системата не е наред, да отиде и да каже в Брюксел: "Колеги, нещо при нас в плащанията не е наред, дайте ни три или четири месеца сами да си почистим системата и през този период ние няма да ви пращаме искания за плащане". Това се прави, по-този начин се избягва процедурата по замразяване на плащанията.

Цялото интервю на Таня Величкова с Томислав Дончев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна