Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елмар Брок обясни позицията си за трудовата миграция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Християндемократът Елмар Брок, който е председател на външната комисия в Европарламента, разбуни духовете с предложение да се вземат пръстови отпечатъци от хора, злоупотребили със социалната система в страната му, за да им се попречи да правят това отново. По-късно той твърди, че е бил неправилно цитиран в Румъния, където премиерът Виктор Понта определи предложението му като "нацистко". 

Преди дни Елмар Брок покани български и румънски журналисти, за да обясни, че няма нищо против гражданите на двете страни, които отиват в Германия да работят, но е поискал от правителството си мерки срещу много ограниченото малцинство от тях, които злоупотребяват със социалната й система. Евродепутатът подчерта, че правото на достъп до трудовия пазар не дава право и на социални помощи – и не отрече, че ако някои българи и румънци са получили такива в противоречие с правилата, това е в резултат на слабости на германската администрация.

И европейското, и националното законодателство съдържат достатъчно предпазни механизми срещу злоупотреби. Няма нужда да ги променяме, а да ги прилагаме.

Брок е на мнение, че вината за създаването на негативни настроения срещу гражданите на България и Румъния е изцяло на националистическите и популистките партии. Затова, според Брок, тези, които защитават традиционните ценности, са длъжни да кажат истината.

Запитан за проблемите с приток на роми от България и Румъния, заради който различни германски градове се оплакват, че поставят на изпитание бюджета, социалната и здравната им система, Елмар Брок коментира, че двете страни трябва да направят повече за интеграцията на ромската общност:

Тези хора трябва да бъдат интегрирани в страните, от които произхождат, а не в тези, в които са отишли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени