Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи настояха да продължи забраната за продажба на земя за чужденци

Снимка: БГНЕС

Протестиращи, организирани във Фейсбук, настояха да продължи забраната за продажба на земя за чужденци. Протестът им беше пред сградата на Конституционния съд.

След поредица от акции в края на миналата година Фейсбук групата продължава да защитава искането си да се наложат ограничения за продажбата на земя на чужденци. През октомври Народното събрание удължи забраната за продажба на земя. Това стана с единодушното гласуване на партия "Атака", но и с подкрепата на депутати от ГЕРБ и БСП. ДПС бяха единствените, които гласуваха изцяло "против". След това 55-има депутати от БСП и ДПС внесоха искане КС да се произнесе по казуса с мораториума за купуване на българска земя от чужденци.

Земята трябва да остане за българите. Това е суверенитет на нашата страна, това е територия. Плюс това те не продават само земеделска земя. Продават цялата земя. Имат сключени договори не само с Европейския съюз (ЕС) за разпродажба на българска земя. Има сключени договори с Катар, Израел, Арабските емирства. Суверенитетът си е изцяло в ръцете на нашето законодателство. ЕС не може да се разпорежда с нашата цялост,
каза протестираща. 


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна