Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт де Ниро представи филм за баща си на кинофестивала "Сънданс"

Снимка: БГНЕС

Робърт де Ниро представи документален филм за баща си, който е бил художник - абстрактен експресионист, на
кинофестивала "Сънданс", предаде Ройтерс. 70-годишният актьор, спечелил "Оскар" за ролите си в "Разяреният бик" и "Кръстникът-2", присъства на премиерата на "Remembering the Artist Robert De Niro Sr." ("Спомен за художника Робърт де Ниро-старши"). Лентата на телевизионния канал HBO проследява творческия път на художника, пробил на нюйоркската авангардна сцена редом с Джаксън Полък и Вилем де Кунинг, но без да постигне тяхната световна известност.

Филмът разказва и за личния живот на Робърт де Ниро старши, произлязъл от консервативно италиано-американско семейство, за венчавката му с Вирджиния Адмирал, от която има едно-единствено дете - Робърт. Бракът им не трае дълго и двамата се развеждат по взаимно съгласие.

Баща ми беше наясно какво изкуство иска да твори, като в същото време беше много толерантен към хората, изповядващи друга естетика, отбеляза Робърт де Ниро на премиерата на 30-минутния документален филм. Той остана верен на своя стил, който претърпя незначителни промени през творческия му път!

Актьорът участва в документалната лента за баща си като признателен син. Той проследява дневниците му, от които стават видни творческите му търсения, връзката му с Бога и терзанията, свързани с неговата хомосексуалност. Де Ниро-старши почива от рак на простата през 1993-та година.

Документалният филм на HBO ще бъде излъчен от телевизионния канал това лято.

Информацията е на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна