Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дюлгерова: ЕС няма да прави резки движения по отношение на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма никаква промяна в политическия модел на Украйна въпреки протестите и уличния натиск. Това заяви в предаването „Събота 150“ преподавателят във Варненския свободен университет проф. Нина Дюлгерова.

Склонна съм да приема, че в момента статуквото при всяко положение ще се запази, добро или лошо. За да се промени нещо, не е достатъчно само периодичното отиване на висши чиновници от ЕС там или пък изявления. Когато говорим за промяна, и то политическа промяна, която да доведе до дългосрочни и стратегически, икономически и социални перспективи, всичко се решава с пари, с много пари. В момента ЕС, пак го свързвам с евроизборите, ЕС няма сериозни намерения да дава сериозни парични потоци, да ориентира към Украйна. Русия предложи, но още не ги е дала 15-те милиарда евро и намаляване цената на газа. Вчера обаче чухме, че руската страна заявява, че ще ги даде, когато има някакви конкретни обещания. Украйна е между чука и наковалнята.

Склонна съм да приема, че доста едностранно звучат процесите в Украйна както в България, така и в цялото европространство. Ние непрекъснато слушаме за призивите, лозунгите и действията на опозиционерите, говори се за изчезнали хора, за изтезания. Никой обаче не коментира за полицията, която защитаваше държавността.  Една част от тях изчезнаха, други бяха част от този процес на жертвите. Когато коментираме дадени явления, за да бъдем обективни, важно е да разглеждаме двете страни на процеса. Истината е някъде по средата, подчерта експертът.

Дюлгерова посочи две грешки на Янукович и правителството: Едното беше свързано през ноември с използване на силен елемент на натиск срещу протестиращите. Вторият момент беше свързан с това, че много колебливо и много дълго се решаваше въпроса да се елиминират законите, които Радата взе през декември и януари. За мен това са части от една погрешна стратегия.

Проф. Нина Дюлгерова е категорична, че ЕС няма да прави резки движения по отношение на Украйна. Тя подчерта, че в момента няма правен инструмент, който да принуди и да се стигне до предсрочни президентски избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени