Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат ограниченията в ученическите игри

Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта към Народното събрание единодушно прие да отпадне забраната картотекирани състезатели да участват в ученически игри. Миналата година бе приета промяна в закона за физическото възпитание, която ограничаваше в ученическите турнири, организирани от Министерството на младежта и спорта, да участват повече от двама картотекирани в спортен клуб състезатели.

Тази промяна в регламента на Ученическите игри предизвика недоволство сред учителите по физическо възпитание. Идеята беше да бъде стимулирано участието на деца, които не спортуват допълнително и отборите да бъдат равнопоставени. Учителите пък твърдят, че това е дискриминация и противоречи на основните принципи на ученическите игри. Най-ощетени бяха ученическите отбори от по-малките общини, тъй като при тях почти всички ученици са картотекирани към някой спортен клуб. Срещу тези ограничения реагира и старши треньорът на "Видабаскет" Николай Колев, който подготвя и юношеските формации на видинския баскетболен клуб:

"По този начин се ощетяват останалите състезатели, които биха могли да имат развитие, защото тези мачове, в ученическите игри, са и за добиване на опит."

Ощетени от наредбата бяха и състезателите по волейбол на белоградчишкото училище "Христо Ботев", които не успяха да защитят призовото си класиране от сезон 2011/2012 година заради ограниченията.

"Тези ограничения бяха голям проблем за нас. Това, което направиха миналата година, убива малките градове. Тук децата са малко, почти всички са картотекирани. Аз съм твърдо "за" промяната, предишната година се класирахме на трето място в ученическите финали на България, можеше и миналата година да направим призово класиране.", обясни Красен Христов ст. треньор на волейболен клуб "Град", който е и преподавател по физическо възпитание.

Потърсихме за коментар и председателя на Българската асоциация спорт за учащи Юлия Боянова, която потвърди новината, че несправедливата Наредба ще отпадне още преди началото на предстоящите Ученически игри:

"Участвахме с кратко експозе пред парламентарната комисия за децата, младежта и спорта. Тяхното решение е, че в Закона за физическото възпитание и спорт ще се направят промени в член 22 и че всички картотекирани състезатели ще имат право да играят. Министърът на младежта и спорта, която присъства на това заседание, категорично ни подкрепи. В момента сме пуснали правилата за съгласуване и утвърждаване от двете министерства - на младежта и спорта и на образованието и науката, чакаме отговор всеки момент, така че промените ще станат действителност. Законът трябва да бъде приет от Народното събрание и публикуван в Държавен вестник, но до началото на тазгодишните ученически игри ще има документ, чрез който ще отпаднат ограниченията. Народните представители, които са предложили тези промени са имали предвид точно проблемите в малките общини. Знаете ли от колко селца получихме писма, но няма кой да ги чете от управляващите!"

Според Закона за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта в чл.22 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създават се нови ал. 7 и 8:
"(7) Всяка учебна година, при условия и по ред, определени от министъра на младежта и спорта и министъра на образованието и науката на национално ниво се организират и провеждат ученически спортни игри. В тях могат да участват всички ученици, които се обучават в дневна форма, с изключение на учениците от спортните училища.
(8) Учениците по ал. 6 могат да участват в ученическите спортни игри, независимо дали са картотекирани в спортен клуб - член на федерация по съответния вид спорт."
По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна