Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привличат повече жени на работа в столичния транспорт с нови тролеи, трамваи и автобуси

Дами повишават квалификацията си, обучават ги за самозащита

По-модерните мотриси привличат и повече жени като ватмани
Снимка: БГНЕС
Столичната община и Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) подписаха споразумение относно ролята и мястото на жените в транспортните дружества.

Документът предвижда повишаване на квалификацията на жените в транспорта и създаване на условия за професионално развитие и участие във всички нива на вземане на решения.

Споразумението, подписано от кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на синдиката Екатерина Йорданова, предвижда да се обърне особено внимание на социалните политики, насочени към младите жени и изработването на устойчиви политики с дълготраен ефект, посочват от общината.

Подписаното споразумение е насочено към стимулирането на жени за работа в градския транспорт, но и към създаването на по-добри условия, за да се чувстват жените добре. Когато има добри условия за работа и не само на работното място, тогава ще има и повече желаещи. В момента имаме около 2000 жени, работещи в сферата на градския транспорт. Все още не са достатъчно жените на ръководни позиции, но има и такива примери. Вярвам, че с новите транспортни средства, които през тази година пристигат – тролеи, трамваи, метровлакове и автобуси, ще има повече желаещи жени за работа в градския транспорт. Това за мен е най-важното”, заяви кметът на Столичната община.

В различните дружества, представителството на жените е различно – показват данните на общината. За „Метрополитен” от общо 1500 служители, 494 са жени, като 27 от тях са началник на метростанции, т.е. са на управленски позиции.

Традиционно в Столичния електротранспорт има сериозно присъствие на жени, включително като водачи (от общо 2093 работещи - 532 са жени, като 220 са водачи). Столичният автотранспорт заедно с „Метрополитен” привличат предимно мъже. Там работят 282 жени, които са 15% от всички работещи.

В директорския състав на Центъра за градска мобилност работят 2 жени.

Преди две години Столичната община и СТСБ подписаха споразумение за съвместни действия срещу насилието над жени на работното място. Особено уязвими към това са жените ватмани и шофьори, особено в късните часове на нощта. Като част от тези инициативи са проведени обучения за самозащита, други важни мерки са директната връзка с оперативния център, както и видеонаблюдение, каквото вече има в новите трамваи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна