Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и как стопанисва язовирите у нас

Снимка: БГНЕС



Работата на "Напоителни системи" може да спре, тъй като дружеството има дълг от около 4 милиона лева, обяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор Димитър Методиев.

Методиев каза, че нито един от язовирите, отбелязани от екоминистерството, не е собственост на фирмата. Преди дни от ведомството обявиха, че 68 малки съоръжения са в предаварийно състояние.


Проф. Димитър Тошев - председател на Българския комитет по големите язовири, коментира: Трябва да имаме дългосрочна програма. Има достатъчно много експерти, но в промишлените предприятия нямаме никакви  специалисти, в общините - също, при малките язовири. Обичайното обяснение е - няма пари. Но държавата трябва да се грижи за тези инженерни съоръжения. Ние нямаме цялостна оценка. Но аз лансирах една груба преценка за 5 млн. лв., след проблемите с яз. "Иваново". Нищо не се случи. Всички чакаме Закона за водите, който парламентът не го приема. Той ще създаде предпоставки за решаването на проблема.

Трябва да има единно звено, което да контролира цялата система от язовири в България, тъй като кметовете нямат средства за поддържането на съоръженията, стопанисвани от общините. Това заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Интервютата по темата можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна