Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юдзуру Ханю стана и световен шампион

Юдзуру Ханю стана и световен шампион
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският шампион от Сочи Юдзуру Ханю спечели пред родна публика световната титла при мъжете на първенството на планетата по фигурно пързаляне в японския град Сайтама.

19-годишният фигурист беше трети в кратката програма, но получи първа оценка за волната и стигна до златния медал с общ сбор от 282.59 точки. Японецът изпълни четворен толуп и още около 10 скока в програмата си и стана първият фигурист след Алексей Ягудин през 2002-ра година, който печели олимпийската и световната титла в един сезон.

Ханю изпревари само с 33 стотни сънародника си Тацуки Мачида, въпреки че губеше с почти седем точки след първото изпълнение. Мачида беше лидер след кратката програма и спечели среброто със сбор от 282.26 точки.

Двукратният европейски шампион и четвърти в Сочи Хавиер Фернандес от Испания взе бронзовото отличие. Той събра от двете си изпълнения 275.93 точки, след като направи два четворни скока и получи рекордната за сезона си оценка от 179.51 точки за волната програма.

Максим Ковтун от Русия завърши четвърти с 247.37 точки, след като беше едва седми в кратката програма. В топ 6 са още Джереми Абът (САЩ) с 246.35 точки и Такахико Кодзука (Япония) с 238.02 точки. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна