Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На път е да се реализира идеята за държавна фирма в помощ на строителния бизнес

Снимка: Венета Павлова

Резултатите на Програма "Достъп до информация" определи като най-непрозрачно в кабинета "Орешарски" Министерството на инвестиционното проектиране. В предаването "12+3" министър Иван Данов заяви, че министерството е ново, бюджетът е бил отделен късно и затова информация за финансите на Министерството на ведомствения сайт липсва.

Данов обясни, че Министерството вече работи нормално, координират се и с общините: Работим за създаване на нормативна база за социалните жилища. Проучваме опита, който имат други държави, относно показателите, които трябва да имат този тип жилища – управление, разпределение и самата им функция на пазара на недвижими имоти.

Според министъра до края на лятото трябва да има готово становище, план за действие какво трябва да се предприеме и как трябва да се финансира.

Иван Данов съобщи, че от 10 дни към Министерството на инвестиционното проектиране е преминала държавна фирма, като целта е да се реализира идеята за държавно строително предприятие, което да подпомага строителния бизнес да печели търгове в чужбина: Тя ще има мениджърска функция, за да се сключват договори в чужбина, най-вече в близкоизточните страни. При обявяване на големи търгове се изисква много сериозна банкова гаранция. Строителните фирми, които повечето са средни и по-малки, не биха могли да получат такава гаранция. Когато има държавно участие не се изисква тази гаранция. Тази фирма ще сключва основните договори, останалите фирми ще работят като подизпълнители, без да се нарушава тяхната самостоятелност и финансови интереси.

Работи се и по кадастъра, заяви министър Иван Данов: Спекулациите с границите на имотите ще бъдат прекъснати. Ще има ясни граници докъде се простират имотите и откъде започват други територии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна