Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Пикасо се подготвя да гостува на София през 2015 г.

БНР Новини
Хосе Мариа Луна Агиляр, директор на фондация „Пикасо”. Преводът дължим на Дора Цветкова
Снимка: Яна Пункина

Директорът на испанската фондация „Пикасо”, създадена в къщата-музей на художника в Малага, Хосе Мария Луна Агилар, посети София миналия петък и изнесе лекция в рамките на Регионалната академия за мениджмънт в културата. Сеньор Луна говори пред новите културни мениджъри в последния час преди дипломирането им за това как един музей интелигентно да използва колекцията и помещенията си, за да привлече публика, финансиране и положително медийно внимание.

По негови думи родната къща на Пабло Пикасо в Малага до преди няколко години е била второстепенна градска забележителност, засенчвана от многото богати и добре рекламирани музеи в града. За три години управление на музея обаче Хосе Мария Луна Агилар удвоява посещаемостта, и утроява приходите на малкия музей. Това постига като организира специални програми и събития, а също и чрез постоянно присъствие в медиите.

Между обиколките по софийските музеи и лекциите пред директори на културни институции и музейни работници Хосе Мария Луна Агилар имаше няколко минути, в които да разкаже с какво е уникална къщата-музей на Пикасо в Малага, и да ни поднесе една добра новина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна