Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водната стихия в различни части на България, разбираемо, е основната тема на вестниците. Изданията публикуват и серия от снимки от Варна, Добрич, Килифарево и другите засегнати от наводненията места.

Поне от 3 години дерето в "Аспарухово" създава проблеми, обяснява Труд. По цялото му протежение са разположени незаконни ромски къщи, които през годините никой не смее да бутне. Тези постройки са една от причините за нарушената водопроводимост. Друга са нерегламентираните сметища, които никой не помни да са почиствани. Кварталът така е застроен, че водата може да се оттича само през къщите, посочва експертът от екоминиестерството Асен Личев.

Окръжната прокуратура  във Варна започна досъдебно производство за убийство поради немарливост при упражняване на длъжност. Наказанието е до 5 години затвор, обяснява Стандарт.

От 5 години действа Център за аерокосмично наблюдение, за който бяха похарчени над 3 милиона лева. Той беше създаден от разформированото Министерство на извънредните ситуации, а сега е в МВР. От 2009 година действа и системата за ранно предупреждение. В случая с наводнението в "Аспарухово" обаче не са се задействали нито аерокосмичното наблюдение, нито сиренната система, пише 24 Часа.

Епидемии застрашават наводнените райони, най-голям е рискът от чревни инфекции. Според Районната здравна инспекция във Варна, в засегнатите от пороите места предстои масова дезинфекция. Това обаче ще стане възможно едва след оттичането на водата и почистването, посочва Телеграф.

2005-та е била годината с най-много бедствия, предизвикани от наводнения. Заради географското положение на страната, сме пощадени от някои страшни бедствия като земетресение. Наводненията обаче се оказват сериозна заплаха, прави обобщение  Новинар.

Управляващите са напълно безпомощни в кризисни ситуации. Нито системите за ранно предупреждение, нито правителството и местната власт могат да реагират адекватно, за да намалят жертвите и щетите, коментира Сега. Дори човешката трагедия не може да възпре политиците да разчистят сметки помежду си, пише още вестникът в коментара си.

  Каквото и да говорим и да пишем днес е безсмислено. Както винаги се случва, в такива ситуации сме жалки, безсмислени с нашите анализи, обобщения, коментари постфактум, безразборно плещене и оригиналничене. В един сайт написаха "доброкачествени нищожества", но нищожествата винаги имат имена и вредите, които нанасят никога не са доброкачествени, гласи коментарът на Дума.

  Държавата се стресна, облече черната риза и тръгна на погребение. Кмет, премиер, президент ще сведат глава пред жертвите. Ще помълчат и ще тръгнат. След тях ще остане мъката. Властта ще се върне вкъщи. Ще се види по новините. Ще търси виновници - обичайните. Поклон пред жертвите. Другите да ги съди Бог. Ние вече нямаме сили, пише в коментара си Преса.

  Прегледа на печата е на редактора Даниела Савова, емисията представи Маргарита Дойчинова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!