Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ловеч: Да се забави въвеждането на новата методика за такса смет

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на новата методика за такса смет трябва да почака с няколко месеца за разяснителна кампания сред гражданите. Това каза в предаването "Преди всички" кметът на Ловеч Минчо Казанджиев:

Най-справедливият начин за определяне на такса "смет" е според количеството изхвърлени отпадъци от всеки. Но проблемът с неговата приложимост е липсата на технологично време за няколко неща. Първо – да бъде достатъчно добре осъзната методиката от всички общини, тъй като тя в една не малка степен дава възможност всяка българска община да определя размера на таксата по свои правила. Второ – и гражданите, и фирмите, трябва да бъдат достатъчно добре запознати по какъв начин ще се изчислява таксата.


Според кмета, ако този въпрос не бъде достатъчно добре обмислен, той може да доведе до други последици:

Едно от предложенията предвижда гражданите да получават торби за боклука и на база техния брой да се заплаща такса "смет". Аз имам много сериозно притеснение, че ако ние не проведем тази разяснителна кампания, дали няма в други торбички една немалка част от гражданите да изхвърлят отпадъци някъде по деретата, вместо в контейнерите.


Минчо Казанджиев смята, че размерът на таксата за битови отпадъци ще се увеличи заради по-справедливото разпределение:

Знае се в цяла България, че по-голямата част от средствата за сметосъбиране и извозване се събират от бизнеса. Размерът на таксата сега ще се увеличи за гражданите, но ще се намали за бизнеса.


Минчо Казанджиев припомни на правителството, че трябва да помогне на общините да приключат проектите по Оперативната програма "Околна среда", които са застрашени заради спирането на средствата от Европейската комисия.

Интервюто на Таня Милушева с Минчо Казанджиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна