Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с втора поредна победа на световното след бързо 3:0 срещу Камерун

България победи лесно Камерун на световното в Италия с 3:0
Снимка: fivb.org

България постигна втората си поредна победа на световното първенство по волейбол за жени, след като в "Палатриест" надигра състава на Камерун с 3:0 гейма (25:16, 25:20, 25:23). Успехът е повече за престиж и самочувствие, защото 3-те точки срещу камерунките няма да се зачитат във втората фаза на шампионата. Така на нашите им трябват 2 гейма срещу Канада в последния мач от предварителната група в Триест в неделя, за да се класират и на теория за следаващата фаза, в която най-вероятно ще срещнем отборите на САЩ, Русия, Холандия и Тайланд.

Въпреки че играхме срещу един от най-слабите отбори на шампионата Владимир Кузюткин не посмя да заложи изцяло на резервите в нашия отбор – така на полето излязоха Диана Ненова, Емилия Николова, Страшимира Филипова, Нася Димитрова, Добриана Рабаджиева, Кремена Каменова и либерото Ивелина Монова.

Ентуасиазираните камерунки започнаха по-мотивирано мача и поведоха с една точка, а след това и с 2 при 6:4 и с 3 при първото техническо. Нашите изравниха първо при 9:9, а след това и при 11:11. Логичното се случи при 14:12 вече за България и прекъсване за треньора Аконо. Последваха две нови точки за националките ни, които започнаха да играят все по-спокойно. При 20:14 последва и втората почивка за камерунския щаб. Лора Китипова и Елена Колева се появиха в игра в края на гейма, а нашите приключиха тази част с 25:16.

Българките поведоха още в самото начало на втория гейм с 3 точки, които се запазиха до първото техническо прекъсване. След това разликата нарасна до 13:7, а камерунският щаб отново поиска почивка. При 19:10 за националките ни на полето се появи и Славина Колева, която направи дебют на шампионата. При следващото разиграване Кузюткин пусна в игра и Елица Василева, а нашите дръпнаха с 21:11. Последва отпускане в нашите редици, но въпреки това приключихме гейма след 25:20.

В третата част набързо поведохме с 2 точки, но последваха някои сероизни колебания, повече плод на подценяване и отпускане при нашите и 16:14 за Камерун. Успяхме да изравним почти веднага, но след това двата отбора заиграха точка за точка до началния удар на Добриана Рабаджиева. След него вече имахме 3 точки повече и спечелихме гейма при третия си опит с 25:23, а с това и мача с 3:0.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна