Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Завръщането” на художничката Ада Митрани

БНР Новини

След близо четвърт век Ада Митрани се завръща на нашата художествена сцена. Защото през 1986 година тя имигрира в САЩ. Прави самостоятелни изложби в Минесота, Невада и северна Дакота. Но прави един интересен обрат в кариерата си – завършва право, изявява се като един добър адвокат, и в момента е съдебен адвокат в Министерството на енергетиката, Вашингтон, САЩ.
Изложбата на Ада Митрани в галерия „Арте” е ретроспективна, но включва не само графики и рисунки, но и непоказвани творби, инспирирани от срещата й с точните науки, с новата й професия и свързване на науката с изкуството. Ада Митрани умее да рисува сънища, да създава нови закони, опирайки се на своя опит, да ни представя един сюрреалистичен свят, който е колкото отвъд видимото и неземен, толкова и близък, разпознаваем. Лекота и полъх отдалече – пише Греди Асса.
А Светлин Русев добавя: Дали е била будна, когато се е докосвала до тази съвършена форма, или в съня си е постигала онзи свят отвъд нас, в който всичко – и природата, и хората, добротата и злото, светлината и мрака са заедно – не знам?! Може би затова изложбата й се нарича: „Отвъд”.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна